Pages

Selamat datang ke blog Bingkisan Nuraniku. Jangan lupa tinggalkan jejak sahabat-sahabat semua. Terima kasih kerana sudi ziarah blog Nurkasih Atieqah. Salam ukhwah.

Sunday, March 20, 2011

Bagaimana Nak Buat Music Box?

Assalamualaikum sahabat-sahabat blog semua. Alhamdulillah hari ini saya nak kongsikan dengan sahabat-sahabat semua bagaimana nak buat music box macam saya. :)


1) Ok pertama sekali, sahabat-sahabat boleh klik "DESIGN".


2) Selepas itu, sahabat-sahabat klik "ADD A GADGET"


3) Klik pada simbul (+) pada gadget "HTML/JAVASCRIPT"


4) Cari muzik@lagu kesukaan anda di musicdumper. Selepas itu, klik pada lagu yang anda pilih dan klik COPY embed code.


5) Embed code yang sahabat-sahabat copy tadi letak dekat kotak yang telah anda klik pada ADD A GADGET-HTML/JAVASCRIPT.


6) Untuk membuang tajuk lagu di bawah music box sahabat-sahabat. Lihat dekat last embed code yang sahabat-sahabat copy tadi. Delete kan kod seperti di bawah. (klik pada gambar).


7) Selepas dah delete kod untuk tajuk lagu tu. Kita tukar pula dia punya width dan height. Width tu sahabat-sahabat jadikan dia 320 (atau mengikut kesesuaian blog anda) dan height 18.


8) Ok selepas dah selesai semuanya. Kita klik button "SAVE".


Ok senang tak? Perlahan-perlahan buat yer. Bak kata orang pelan-pelan kayuh. Hehehe.. Insya Allah akan berjaya. Kalau tak tahu boleh tanya. Selamat mencuba yer sahabat-sahabat yang baru menceburi dalam dunia blogger ini. :)




Selamat Mencuba!!
-Nurkasih Atieqah-

2 comments:

blackforest manesh said...

lawa lah background laptop baru tuh..hak3...

NuRKaSiH aTieQaH said...

hehehe..mesti la lawa..sape yg amik..hahaha.. :p